Makarna Şişmanlatmaz
Ana Sayfa
Burayı Niye Yaptım?
Makarna Hakkında
Makarnanın Besin Değeri
Makarna Tarifleri
SOS Tarifleri
Yanında Ne İçmeli?
Yanında Çorba Tarifleri
Makarna Nasıl Pişirilir?
Makarna Üreticileri
Makarna Çeşitleri
Makarna Diyeti
Baharat Çeşitleri
Pratik Ölçüler
Tarif Ekle
İletişim

MAKARNA
Makarna Şişmanlatmaz!
ŞİŞMANLATMAZ!

çok zahmetli nejat sos Tarifi

MALZEMELER
- 6 domates
- 3 yeşil biber
- 1/2 kırmızı biber
- 200 gr mantar
- 4 çorba kaşığı tatlı mısır
- 1 tatlı kaşığı dağ kekiği
- 1 çay kaşığı taze karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1 yaprak defne
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 çorba kaşığı domates salçası
- 1/2 çay bardağı sızma zeytinyağı veya ayçiçek yağı
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 3 çorba kaşığı öğütülmüş ceviz
- isteğe göre 5-6 dilim jambon veya salam
- 2 kesme şeker
- rendelenmiş kaşar peyniri veya mozzeralla ya da cheddarla karışık dil peyniri.


YAPILIŞI
bu tarifte dikkat etmeniz gereken en önemli şey, malzeme sıralamasıdır. sıralamaya dikkat ederek pişirdiğiniz zaman "mükemmel tadı" yakalarsınız.
- zeytinyağı kullanacaksanız fazla kızdırmadan, ayçiçek yağı kullanacaksanız yağ kızgınken ince kıyılmış kırmızı ve yeşil biberi soteleyin.
- biberler hafif pişince ince kıyılmış mantarları ekleyip sotelemeye devam edin.
- domates salçasını ekleyip, salçanın iyice harmanlanmasını sağlayın ve 2-3 dk boyunca kavurmaya devam edin.
- arkasından tatlı mısırları ekleyin ve 2-3 dk daha kavurmaya devam edin.
- kesme şekerlerden birini atın ve erimesini sağlayın.
- cevizi ekleyen ve yine 2 dakika daha soteleyin.
- isteğe göre şerit halinde kesilmiş jambon yada salamı bu aşamada ekleyin ve 1 dk daha karıştırın.
- çok ince kıyılmış veya rendelenmiş domatesleri ekleyin ve iyice harmanlayın.
- bir kesme şeker daha atın. karabiber, kırmızı pul biber, dağ kekiği, tuz ve parçalanmış defne yaprağını ekleyin ve iyice harmanlayın. baharatları attıktan sonra en az 15 dakika boyunca sosu karıştırın, önce sos sulanacak daha sonra yoğunlaşmaya başlayacak.
- tereyağını koyun ve eriyip sosla iyice karışıncaya kadar pişirmeye devam edin.
- sos piştikten sonra aldente pişirdiğiniz makarnayı sosa ekleyin ve 3 dk boyunca kısık ateşte karıştırın.
- rendelenmiş peynirden 3 çorba kaşığını makarnaya ekleyin ve kısık ateşte peynirler hafif eriyene kadar (yaklaşık 1-2 dk) karıştırmaya devam edin.
- makarnayı ocaktan alın, üzerine geri kalan peynirleri serpiştirin ve kapağı açık bir şekilde yarım saat dinlenmeye bırakın.

püf noktalar: sosun pişmesinde dikkat edeceğiniz iki husus var; birincisi domates ve salçanın kokusu ve ekşiliği sosta hissedilmeyene kadar sos pişecek, ikincisi sosun kıvamı sulu olmayacak.
sosu derin bir tencerede yaparsanız rahat edersiniz. tahta veya teflon geniş kaşık kullanın, metal kullanmayın.
sosun yapımı ortalama bir saat sürüyor, ama sonucu mükemmel, denemenizi tavsiye ederim, 7 yıllık tecrübe sonucu ortaya çıkmıştır, önce kolay gelsin sonra afiyet olsun.


Gönderen : necla özkara | necla_ozkara@hotmail.com

(c) Murathan Bostancı | Site içeriği halka açık bilgilerden (Public Data) derlenmiştir, dileyen kopyalayıp çoğaltabilir.